Αφροδισιακά βότανα

Εδώ και χιλιετίες η φράση «αφροδισιακά βότανα» τραβούσε την προσοχή των ανθρώπων. Καθόλου τυχαίο βέβαια. Ο έρωτας, είναι βασικό συστατικό της φύσης του ανθρώπου, απαραίτητο για μια φυσιολογική ζωή.
Στην πορεία των αιώνων οι άνθρωποι έψαχναν να βρουν τρόπους που θα τους βοηθούσαν να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή. Τόσο για λόγους διαιώνισης του είδους, όσο και για την προσωπική τους ευχαρίστηση.
Διάφοροι πολιτισμοί χρησιμοποίησαν ουσίες, συνήθως φυτικής προέλευσης για να μειώσουν τον «οίστρο» ή να θεραπεύσουν την ερωτική ανικανότητα. Είναι βέβαιο πως τα δύο βασικά προβλήματα της διαταραχής της σεξουαλικής μας ζωής, η ανδρική ανικανότητα και η γυναικεία αναφροδισία υπήρχαν εδώ και αιώνες και δεν είναι πρόβλημα που εμφανίσθηκε τελευταία. Αναφερόμενοι στην ανδρική ανικανότητα, εννοούμε τη χάλαση ή την ανικανότητα των μυών της στύσης να καταστήσουν το ανδρικό μόριο ικανό για την εκτέλεση του φυσιολογικού γεννητικού έργου. Πολλές φορές το πρόβλημα εκτός από την στύση του πέους περιλαμβάνει και σχετική ατροφία των μυών και ολιγοσπερμία.
Η γυναικεία αναφροδισία χαρακτηρίζεται από απάθεια, μικρότερη ή μεγαλύτερη, ή ακόμη και πλήρη αναισθησία της γυναίκας κατά την ουσιαστική σεξουαλική επαφή, από ελάττωση ή την έλλειψη ηδονικής απέκκρισης και από την επιβράδυνση ή την έλλειψη του φυσιολογικού ηδονικού σπασμού. Όλα αυτά μπορούν να συνυπάρχουν με διαταραχές της έμμηνης ροής. Το εύρος των αφροδισιακών που χρησιμοποιήθηκαν στην πορεία των αιώνων κυμαίνεται από τα εντελώς αναποτελεσματικά (εκτός ίσως την ψυχολογικής τόνωσης) έως τα πολύ επικίνδυνα, μερικά εκ των οποίων είναι πολύ τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν θάνατο.

Τύποι αφροδισιακών βοτάνων
Μπορούμε να πούμε πως χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις «τύποι» ουσιών σαν αφροδισιακά βότανα.

1.Βότανα που ναρκώνουν
Ο πρώτος και πλέον επικίνδυνος όλων ήταν η χρήση ναρκωτικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν για να «ναρκώσουν» το αντικείμενο του πόθου τους και να τους καταστήσουν ανίκανους να αντισταθούν στις σεξουαλικές τους επιθυμίες. Αυτές βέβαια δεν ήταν αφροδισιακές ουσίες. Ήταν ουσίες που εξασθενούσαν την θέληση του ατόμου για να υποκύψει. Αυτές οι ουσίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες ακόμη και σε μικρές δόσεις και δικαιολογημένα σήμερα είναι παράνομες στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

2.Βότανα που διεγείρουν τις βλεννώδεις μεμβράνες
Ο δεύτερος τύπος ουσιών ήταν αυτές που προκαλούσαν ύγρανση των βλεννωδών μεμβρανών των γεννητικών οργάνων, παρόμοια με την ύγρανση που προκαλείται στη σεξουαλική διέγερση και έδιναν την ψευδαίσθηση της ερωτικής επιθυμίας. Αυτές οι ουσίες όμως προκαλούσαν φλόγωση στα γεννητικά όργανα και μόνιμη βλάβη. Η πιθανότητα νεφρικής βλάβης από τη χρήση τέτοιων ουσιών ήταν μεγάλη. Μία τέτοια ουσία ονομαζόταν «Spanish Fly» και σήμερα δεν χρησιμοποιείται.

3.Βότανα που θεραπεύουν διαταραχές της υγείας
Ο τρίτος τύπος ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν ως αφροδισιακά ήταν βότανα που θεράπευαν διαταραχές της υγείας που επηρέαζαν την ομαλή σεξουαλική ζωή. Οποιοδήποτε βότανο που μπορούσε να ανακουφίσει από διάφορες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος και των γεννητικών οργάνων, ή που παρείχαν αναγκαίες βιταμίνες ή ανόργανα άλατα που έλειπαν από την διατροφή και επέτρεπαν στο σώμα να λειτουργεί πλέον αρμονικά, ανήκει στην κατηγορία αυτή.
Εφέδρα
Ένα τέτοιο βότανο που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, είναι η εφέδρα (Ephedra nevadensis) που την χρησιμοποιούσαν για θεραπεία προβλημάτων σε νεφρούς, ουροδόχο κύστη και σαν αφροδισιακό. Η αλόγιστη κατάχρηση του βοτάνου αυτού για άλλους λόγους (ντόπινγκ), μείωσε την ελεύθερη διακίνηση του στο εμπόριο. Έτσι παρά το γεγονός ότι είναι ένα θαυμάσιο βότανο για θεραπευτικούς σκοπούς όταν το λαμβάνουμε στην κατάλληλη δόση, σήμερα δεν χρησιμοποιείται ευρέως.
Κελπ
Ένα ακόμη βότανο που ανήκει σε αυτή την κατηγορία είναι το Κελπ (Macrocystis pyrifera). Το βότανο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, μεταξύ αυτών ιώδιο, απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλεί υπερβολική φυσική κούραση και χαμηλότερη σεξουαλική απόδοση. Η λήψη του βοτάνου λοιπόν για θεραπευτικούς σκοπούς, βελτιώνει σημαντικά και την σεξουαλική απόδοση του ασθενούς.

4.Βότανα που επιδρούν στην σεξουαλική επιθυμία
Ο τέταρτος τύπος αφροδισιακών βοτάνων είναι αυτός που επιδρά άμεσα αυξάνοντας την σεξουαλική επιθυμία και δύναμη, ενώ επιπλέον αυξάνει την ένταση των αισθήσεων κατά την διάρκεια του οργασμού.
Δύο από τα βότανα που φαίνεται πως δρουν με τον τρόπο αυτό είναι τα φύλλα της Νταμιάνα και η ρίζα του Κάβα- Κάβα.

Κάβα-Κάβα
Το Κάβα-Κάβα (Piper methysticum) είναι φυτό της Πολυνησίας. Οι ιθαγενείς το χρησιμοποιούσαν για θρησκευτικούς σκοπούς, ως παραισθησιογόνο και ως αφροδισιακό για αιώνες. Η ρίζα του φυτού δεν είναι υδατοδιαλυτή. Το μασούσαν και μετά το μίγμα σάλιου και ρίζας το έβαζαν σε γάλα καρύδας. Το υγρό που προέκυπτε μετά από ζύμωση το χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές. Το ποτό αυτό επιδρούσε στη σπονδυλική στήλη, δημιουργώντας ένα αίσθημα ευφορίας και χαλάρωσης χωρίς να εξασθενεί την διανοητική λειτουργία, ενώ παράλληλα δημιουργούσε έντονη ερωτική διάθεση.
Μία συνταγή για ένα ποτό που φτιάχνεται με το βότανο αυτό έχει ως εξής: Το μίγμα κάβα-κάβα φτιάχνεται με 30 γραμμάρια βοτάνου, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, μια κουταλιά του τσαγιού λεκιθίνη και 290 γραμμάρια νερό. Τα βάζουμε και τα χτυπάμε στο μπλέντερ για ένα λεπτό. Η ποσότητα αυτή είναι για 2-4 άτομα.
Υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα ή δερματικές εκδηλώσεις. Κατά συνέπεια ένα τσικουδοπότηρο φτάνει. Μην το παρακάνετε…

Νταμιάνα
Η Νταμιάνα (Turnera Diffusa) είναι βότανο ιθαγενές στο βόρειο Μεξικό και τα νότια των ΗΠΑ. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών χρησιμοποιούν το βότανο εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τη θεραπεία νευρικών διαταραχών, σαν τονωτικό και αφροδισιακό. Η Νταμιάνα φαίνεται να έχει μια θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα και τα σεξουαλικά όργανα, ειδικά όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό (σε ίσα μέρη) με καρπούς Saw Palmetto. Όπως αναφέρουν οι χρήστες του μείγματος αυτού, αν παρθεί μια ώρα πριν από την σεξουαλική πράξη βοηθά στο να παραχθεί πιο ικανοποιητική εμπειρία. Φαίνεται όμως ότι καλύτερα αποτελέσματα έχει η μακρόχρονη χρήση της Νταμιάνα. Ένα ρόφημα την ημέρα για μια περίοδο δύο εβδομάδων φαίνεται πως αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία.
Το ρόφημα παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, σε ένα κουταλάκι του τσαγιού ξηρό βότανο και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε μία φορά την ημέρα.
Μία συνταγή για την παρασκευή ενός λικέρ Νταμιάνας έχει ως ακολούθως. Σε 750 ml τσικουδιάς βάζουμε 30 γραμμάρια φύλλων Νταμιάνας, δύο κουταλιές της σούπας με καρπούς Saw Palmetto, δύο κουταλιές ρίζας Αγγελική και ένα λοβό βανίλιας. Μετά από μια εβδομάδα σουρώνουμε και φυλάμε το υγρό. Τοποθετούμε τα βότανα που σουρώσαμε σε 750 ml αποσταγμένο νερό για ακόμη μια εβδομάδα και σουρώνουμε και πάλι.
Θερμαίνουμε το μείγμα αυτό στους 80 βαθμούς Κελσίου και διαλύουμε ένα φλιτζάνι μέλι στο ζεστό υγρό. Όταν το μέλι διαλυθεί το κατεβάζουμε από την φωτιά και μόλις κρυώσει το προσθέτουμε στη τσικουδιά που έχουμε φυλάξει.
Το αφήνουμε στο μπουκάλι για ένα μήνα και μετά μπορούμε να το δοκιμάσουμε.
Ένα τσικουδοπότηρο από το λικέρ αυτό μία φορά την ημέρα, μπορεί να μας δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Τα βότανα είναι καλύτερα όταν δρουν με ήπιο τρόπο.
Κατά την γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος χρήσης της Νταμιάνας, είναι το τσάι που φτιάχνουμε και πίνουμε μια φορά την ημέρα. Το ρόφημα αυτό τονώνει την διάθεση στους άνδρες και βελτιώνει την λίμπιντο στις γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις βλέπουμε τα αποτελέσματα μετά από δύο εβδομάδες. Να μην ξεχνούμε όμως πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Το ίδιο βότανο μπορεί να έχει έντονα, μέτρια ή ελάχιστα αποτελέσματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Εκτός από τα αφροδισιακά βότανα για την βελτίωση της σεξουαλικής μας ζωής, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή μας και πολλά ακόμη τα οποία ξεφεύγουν από τα πλαίσια του άρθρου αυτού.
Η λαϊκή σοφία όμως επί του θέματος αυτού, πέραν των άλλων, κωδικοποιείται με το σχετικό ανέκδοτο κατά το οποίο στην ερώτηση «ποιος είναι ο καλύτερος ερωτικός σύντροφος;» η απάντηση είναι «ο ξένοιαστος»… Και να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε την ξεγνοιασιά με το ΔΝΤ και την Μέρκελ στο κεφάλι μας…

 http://www.herb.gr/index.php/news/afrodisiac/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου